b-guided > Barcelona

Rail Corridor in Sants

City Scale

By Brian Gallagher 20.08.13

Part of an ambitious urban project that takes advantage of the AVE railway construction works in order to re-stitch together the Sants neighbourhood which had been effectively divided along its east west axis by over ground railway tracks measuring an average of 30m in width. Due to budget restrictions it was decided at an early stage not to burry the rail lines but instead to utilise the works to provide an elevated linear park which will ultimately stretch over 5 km from Plaza de Sants to the Hospitalet neighbourhood.

The first phase sees the completion of a concrete and glass structure within the Sants neighbourhood accommodating the rail lines along a 1200 m stretch that aims to make new pedestrian and vehicular connections underneath as it meanders its way through the dense urban fabric. A new metro station Mercat Nou is also integrated with a glass façade either side of the tracks providing external views and natural light. Designed by architects Sergi Godia and Ana Molino the project reflects similar initiatives in other cities where urban transport infrastructure has been reclaimed and planted in order to improve neighbourhoods rather than simply making it easier to move through.

  • The project manages to create new connections within the previously divided neighbourhood

  • View of the new metro stop interior with natural light

  • Refurbishment of Rail Corridor in Sants
  • BIMSA (Barcelona Infraestructes Municipals SA)
  • Ajuntament de  Barcelona
  • Sergi Godia Fran & Ana Molino Roca