b-guided > Barcelona

Poblenou Duplex

Apartament for Dan & Imma

12.03.21

With this project for mixed use home Vora Arquitectos provides an example of how work and home can be combined in a modern and light filled interior. The project is a contemporary update of the work / live duplex model that was common in the working class neighbourhoods of Barcelona, in this case Poblenou. Issues such as privacy from the street, natural light, ventilation and access to external open space are solved through clever organisation of the space. A double height space at the centre of the plan becomes the pivot around which the entire work and living programme are centred. While the choice of materials is kept simple, with a reduced palette and neutral colour, mostly white.

The following description was provided by the architects:

This is the refurbishment of an old store in the Poblenou neighbourhood, within the 22@ district. Originally, it had the store on the ground floor and a mezzanine with a little apartment. The building dates from 1906. At a later stage, the backyard was covered to extend the store.

  • Vora Aruitectos, Poblenou duplex
  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    The refurbishment converts the found space into a home-studio for a couple, which includes a studio space for video and photo recordings, as they work at home.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    The first important decision of the project was the opening of a double height space for part of the slab next to the rear façade, which, due to its orientation, allows direct natural light to reach the entire home. The studio space is placed under the terrace, the darkest and therefore most appropriate space, and on the other hand related to the living room.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    The ground floor concentrates the spaces for day uses, and the first floor the bedroom spaces. The staircase is located in a corner, open to the living room, making a direct link between it and the terrace. The bedrooms are separated from this main route.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    Regarding the façade, the apartment is set back slightly, creating an interior façade and a separation space between the apartment and the street, space for meters and services, a space for storing strollers and bicycles, etc ...

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    The layout of the space is defined with wooden boxes that contain the service spaces (bathrooms, closets, even the bed), thus configuring a fluid but articulated space for the circulations and the living spaces. On the first floor, these boxes do not reach the ceiling, allowing a total perception of the space.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    Around the living room is the main circulation of the house: the ascent to the terrace, the rear gallery and an open walkway to access the rooms. The master bedroom on the first floor is also open to the living room. Stairs, walkways and railings are built on steel works. The railings are purposely thin, almost invisible, with some sections of sheet steel to pick up curved sections that fit the truncated geometry of the plan.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex

     

    About finishes, plastered sections of wall are combined with painted masonry. The pavement is continuous, micro-cement, and the boxes are built with plywood with birch finish. All in light colors. In the entrance space, outside, and on the terrace, the natural colors of the masonry have been reserved, unpainted.

  • Vora Arquitectos, Poblenou duplex