b-guided > Barcelona

Green space in Badalona

Urban intervention by Peris + Toral

07.09.17

Architects Peris + Toral have recently completed work on a green space in the Badalona area of Barcelona measuring 3,330 sq.m.. Playful, minimalist and refined the project brings together several elements that provided much need amenity space for the local population. The following description was provided by the architects.

The principal objective of the Project is the reorganisation of the green space situated between the Avenues Italia and Mónaco and C/ Verdi within the Badalona municipality of Barcelona with a very limited budget of 95.50 Eur. per sq.m.

  • Peris + Toral
  • Peris + Toral

     

    The required programme was established by the Servicio de Proyectos del Ayuntamiento de Badalona (Badalona Town Hall) and was later consolidated with the collaboration of the Servicio de Proyectes i Obras del Area Metropolitana de Barcelona (Public Works Dept. of Barcelona Municipality) together with the architects Peris + Toral.

  • Peris + Toral

     

    The project had to work on an urban and local scale, reinforcing the already existing green axis that starts from the Besós and joins together different parks and squares to connect with the parks of the Montigalà area with its dense population. After mapping out the urban voids and the main uses carried out there it became clear that a children's playground for kids of different ages as needed that would be strategically located near the local schools and kindergartens of the neighbourhood. As well as the provision of urban furniture that would improve the areas of rest and circulation.

  • Peris + Toral

     

    To ensure the overall integration of this ‘green axis’, the proposal connects the existing zebra crossings and maintains the same species of trees, Tipuana, which is also prevalent within the surrounding parks. The project offers a continuity of the existing ground conditions that connects the different levels of the area without any type of architectural barrier. Thus, diagonal paths are created with gentle enough slopes to allow for the integration of seating and rest areas.

  • Peris + Toral
  • Peris + Toral
  • Peris + Toral arquitectes
  • Paisajista: Albert Bestard
  • Fotos: José Hevia
  • www.peristoral.com