b-guided > Barcelona

ARQUITECTURA-G

Three Recent Projects

By photos/fotos; José Hevia 21.01.15

Arquitectura-G is a young Barcelona based practice founded originally in 2008 whose founding members are all involved with architectural education and critical writing. Their work including residential, exhibition and commercial projects is conceived as a collective collaboration with an emphasis on bespoke solutions and use of materials. Here we present three recent residential projects which perfectly capture these concerns; original thought, materiality and optimum design.

Refurbishment of a house in Putxet, Barcelona 2012

The project was to transform a 150 sq.m. ground floor studio into a residential apartment making changes to the flooring and internal partitions only. The original external walls of the house therefore remained intact so the intervention, although thorough, is confined to the reorganisation of the internal space via a series of vertical planes. The project is organised around the visual relation between the external terrace, natural day light and garden vegetation through setting out the project elements at a diagonal to the building envelope.

  • Arquitectura-G

    Refurbishment of a house in Putxet

    © .

  • House in Putxet, Arquitectura-G

    The internal partitions are laid out at 45° to the original envelope

    This diagonal arrangement generates major and minor spaces, intimate corners and corridors. This new partitions are kept clear of the surrounding walls and ceiling, making a clear distinction between the existing and the architectural intervention.

    The materials used for the project have a marked Mediterranean feel. Vertical surfaces have been clad with reflective finishes such as glazed ceramic tile and mirror, in order to make the most of the day light from the external terrace garden. As well as the reflected light there is a marked contrast between the pure geometry of the new partitions and the wild vegetation captured in its reflection. The flooring is also finished using ceramic tiles, but in this case an unglazed clay tile, which lends a warmth to the interior contrasts with the vertical planes.

  • House in Putxet, Arquitectura-G

    The vertical surfaces are clad with reflective materials

  • House in Putxet, Arquitectura-G

    Connecting garden and house

  • Apartment refurb on C. Mallorca

     

    Refurbishment of an apartment on C. Mallorca (Eixample), Barcelona 2014

    The project is organised around the location of the kitchen, repositioning it so as to be closer to the living room and in creating a new bathroom and dressing room zone connected to the apartment bedrooms. The storage requirements for the kitchen, bathroom and dressing area are accommodated within mobile units whose dimensions allow them to be moved around wherever they are required.

  • Apartment refurb on C. Mallorca
  • Apartment refurb on C. Mallorca

    The kitchen is treated as a sculptural form clad with coloured ceramic tiles and black timber panels

  • Apartment refurb on C. Mallorca

    The bathroom and kitchen zone are grouped together at the centre of the apartment

  • Apartment refurb within the GĂłtico neighbourhood

     

    Apartment refurb within the Gótico neighbourhood, Barcelona 2014

    The apartment is dual aspect, originally laid out along a corridor with two openings to the rear façade and one to the street façade, three in total. The client required three bedrooms to be provided with natural light and ventilation, as well as a living room under the same criteria. Given that these requirements outnumbered the windows available the solution was to group the wet zones into the middle of the apartment (relocated from the rear façade) forming a central module that also frees up the exterior walls for the rooms and organises the overall living area.

  • Apartment refurb within the GĂłtico neighbourhood

    Kitchen and bathroom are grouped together in a wet zone at the centre of the apartment

  • Apartment refurb within the GĂłtico neighbourhood

    The partitions are kept clear of the original ceilings

  • Apartment refurb within the GĂłtico neighbourhood

    The internal spaces are defined by vertical planes inserted into the apartment's original envelope

  • Bathroom defined by planes of coloured tiles